Logo_logobuurtteam

Buurtteams en zorgspecialisten gaan de bestaande samenwerking uitbreiden en verdiepen, om meer taken uit de aanvullende zorg naar de basiszorg over te hevelen. Om dat te realiseren, wil de gemeente Utrecht onder andere meer investeren in kennis en kunde van zorgprofessionals in de basiszorg. Dit is een van de speerpunten die het college beschrijft in het raadsvoorstel ‘Transformatieagenda 2016-2017 voor de maatschappelijke ondersteuning’ en de notitie ‘Sturing en Bekostiging 2017-2020 Zorg voor Jeugd’. Deze doorontwikkeling wil de gemeente samen met de betrokken partijen in de stad de komende jaren realiseren.

Ander speerpunt is dat de gemeente kleine- en vrijgevestigde psychologen of orthopedagogen wil stimuleren om zich met de buurtteams te verbinden. Een sterkere focus van vrijgevestigde aanbieders op één of enkele buurtteamgebieden is daarbij belangrijk. Ook deze doorontwikkeling draagt bij aan een goede inbreng van gespecialiseerde zorg vanaf dag één dat iemand bij een buurtteam aanklopt.
 
Vitale en sociale stad
Ruim één jaar na de decentralisatie staan de gemeente en haar samenwerkingspartners middenin deze transformatie. Met de speerpunten uit de Transformatieagenda en de notitie Sturing en Bekostiging geeft Utrecht verder richting aan haar ambitie om een vitale sociale stad te zijn. Met inwoners die betrokken zijn, verantwoordelijkheid nemen, zelf de regie behouden en gezond en gelukkig kunnen leven. 
 
Rapporten
De recente voortgangsrapportage over 2015 en de resultaten van het Cliënt Ervaringsonderzoek (CEO) die de gemeente vorige maand presenteerde (persbericht 22 maart), hebben mede richting gegeven aan de ontwikkelopgaven voor de komende jaren.