Op de Nationale Plasdag op 19 september roept de Continentie Stichting Nederland (CSN) gemeenteraden op zich sterk te maken voor een op inclusie gericht toiletbeleid. Uit een kwalitatief onderzoek dit jaar door CSN onder de 355 gemeenten in Nederland blijkt dat een toenemend aantal gemeenten dit oppakt, maar er zijn nog veel gemeenten waar het toiletbeleid tekortschiet of zelfs ontbreekt. Samen met de Maag Lever Darm Stichting en andere leden van de Toiletalliantie zet CSN zich in voor voldoende openbare toiletten, dat wil zeggen om de 500 meter in (winkel)centra, drukke voetgangers- en recreatiegebieden en in parken. Dit meldt Omnicom PR Group.
CSN-voorzitter, uroloog Prof. Ruud Bosch: “Naar schatting blijft in elke gemeente 1 op de 20 inwoners thuis uit angst voor ‘ongelukjes’ als zij buitenshuis niet snel genoeg een toilet kunnen vinden. Dat betekent in een gemeente van 100.000 inwoners zo’n 5000 ‘thuisblijvers’ en landelijk meer dan 850.000. Die mensen raken hierdoor in een isolement. Doel van het VN-Verdrag is dat iedereen ongeacht handicap of chronische aandoening kan deelnemen aan de samenleving, dus ook als de handicap of aandoening incontinentie tot gevolg heeft. Gemeenten zijn medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het VN-Verdrag.”
In Nederland hebben in totaal ongeveer 3,5 miljoen inwoners continentieproblemen. In een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting zei een kwart van de buikpatiënten regelmatig, vaak of helemaal niet meer de deur uit te gaan vanwege (verwachte) problemen met het vinden van een toilet.
Inclusief toiletbeleid
Van de 355 gemeenten hebben er 207 inhoudelijk gereageerd. Tweederde (130) heeft een toiletbeleid; bij 101 is dit gericht op inclusie en de helft van hen (54) betrekt bij dit beleid de mensen om wie het gaat. Mensen met continentieproblemen moeten snel een toilet kunnen vinden. In het onderzoek melden echter slechts 50 gemeenten aandacht voor bewegwijzering. Ook worden online applicaties genoemd, zoals de gratis HogeNood-app. Met deze app is in heel Nederland snel het dichtstbijzijnde openbare toilet te vinden.
Uit het onderzoek komen enkele gemeenten naar voren die hoog scoren qua toiletbeleid gericht op inclusie. Bij een aantal gemeenten kan de huidige situatie echter nog afwijken van het gestelde doel. Het gaat om Doetinchem, Rotterdam, Alphen aan den Rijn, Tilburg, Vught, Barneveld, Utrecht, Zeist en Soest. In Gouda heeft de gemeenteraad recent unaniem een motie aangenomen om de gemeente tot een inclusief beleid aan te sporen.
Door: Nationale Zorggids