Waar er de afgelopen vijf jaar ongeveer zestig besmettingen met bof per jaar zijn geweest, staat het aantal dit jaar al op dertig. Vaak gaat het om besmettingen in studentenhuizen, zoals afgelopen maart waar drie studentenhuizen Utrecht kampten met een kleine bofuitbraak. Huisartsen in de regio Utrecht zijn de komende tijd extra alert op meldingen of symptomen van het virus. Dit melden Radar en de Telegraaf.
Het is zeer waarschijnlijk dat de meeste studenten wel gevaccineerd zijn tegen de ziekte, maar dat het vaccin bij wijze van spreken begint uit te werken. Daarom is het ook aan te raden – dit geldt nu vooral voor studenten in Utrecht – om nogmaals een prikje te halen tegen de bof, zeggen de GGD en staatssecretaris Paul Blokhuis.
Bof begint vaak met griepachtige verschijnselen, na een paar dagen gevolgd door een ontsteking van de speekselklieren, die een zwelling van de wang of hals kan geven. De meeste zieken zijn na een week weer volledig hersteld. In enkele gevallen kunnen complicaties optreden als gehoorschade of een teelbalontsteking.
Eind 2018 is bij zes studenten in Eindhoven besmetting met het bofvirus vastgesteld. Wij schreven toen een uitgebreid artikel over hoe gevaccineerde studenten nog steeds de bof kunnen krijgen. Lees het hier!