Woerdens grondgebied in Utrechts ziekenhuis

Onder andere Sterk Woerden pleit voor het overdragen van enkele kamers van het geboortecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis naar de gemeente Woerden. De politieke groep kreeg hiervoor steun uit onverwachte hoek, het ziekenhuis zelf wil er namelijk aan meewerken. Dit meldt het AD.

“Wij willen heel graag helpen om een Woerdens verzoek kracht bij te zeggen”, zegt Marie Jeanne Douven van het St. Antonius Ziekenhuis. Het plan is om vanaf januari alle zwangeren vanuit Woerden te laten bevallen in het St. Antonius in Leidsche Rein of Nieuwegein. Het zal dan niet meer mogelijk zijn om te bevallen in het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Veel Woerdenaren vinden dat echter vervelend, omdat hun kindjes dan voor de rest van hun leven Utrecht als geboorteplaats zullen hebben staan op hun paspoort. Om die reden onderzoeken de gemeente Woerden en het ziekenhuis of het mogelijk is om een Woerdense enclave te creëren in Utrecht. “Er kleven nogal wat juridische zaken aan”, weet Elias Bom van Sterk Woerden. “We bekijken of er een officieel verzoek gedaan moet worden. Het is natuurlijk geen oplossing voor het verdwijnen van het geboortecentrum uit Woerden.”

Om het Woerdense grondgebied te realiseren in Leidsche Rein, moet er volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten een beroep gedaan worden op de wet Algemene Regels Herindeling, waarin alle regels omtrent de gemeentelijke herindeling vastgelegd zijn. Deze procedure is ingrijpend en nieuw in ons land als het om enclaves gaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids