Normal_aed_hartstilstand_reanimatie

Sinds augustus is één van de Automatische Externe Defibrilator’s (AED) die in het gemeentekantoor hangen, verplaatst naar een speciale kast aan de buitenzijde van het kantoor. Zo is deze AED, ook ’s nachts en in het weekeinde,  beschikbaar voor burgerhulpverleners in het geval van een hartstilstand. Dat meldt de gemeente Stichtse Vecht.

Wethouder Koops van Volksgezondheid zegt dat “adequaat en snel ingrijpen bij een hartstilstand levens kan redden. AED’s zijn hierbij een belangrijk hulpmiddel." Hij is dan ook blij dat - indien nodig - de AED  24 uur per dag en 7 dagen per week kan worden gebruikt in de omgeving van de Endelhovenlaan. "Mede dankzij de stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht zijn er verspreid over Stichtse Vecht inmiddels 48 AED’s aangemeld bij Hartslag NU”, aldus Koops.

Hartslag NU is een oproepsysteem dat burgerhulpverleners alarmeert zodra het nodig is. De AED's kunnen door geregistreerde burgerhulpverleners worden opgehaald om te worden gebruikt bij een hartstilstand. Wanneer dat binnen zes minuten gebeurt wordt de overlevingskans van het slachtoffer een heel stuk groter.

Er zijn nog niet voldoende burgerhulpverleners beschikbaar in Stichtse Vecht. Mensen die weten hoe ze een AED moeten gebruiken, kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl. Mensen die willen leren omgaan met een AED, bijvoorbeeld omdat iemand in hun omgeving ooit een hartstilstand heeft gekregen, kunnen contact opnemen met Alexandra van der Schaaf (coördinator opleiding burgerhulpverleners) via aschaaf@kpnmail.nl of per telefoon via 06 10928636. Zo werkt iedereen samen aan een ‘hartveilig’ Stichtse Vecht.

Door: Redactie Nationale Zorggids