Om meer te weten te komen hoe het lichaam werkt en welke factoren een rol spelen bij gezondheid en ziekte, organiseren vier studenten geneeskunde van het UMC Utrecht sinds 2014 de gezondheidscursus UMC Utrecht. Op 30 augustus start de zesde reeks met als thema ‘child health’. Dit meldt het UMC Utrecht.
Suzan van Amerongen, lid van het organisatieteam: “Jong, oud, patiënt of niet-patiënt, we trekken een gevarieerd publiek. Er zijn zelfs mensen die tot nu toe elke reeks hebben meegedaan.” De gezondheidscursus bestaat uit vijf bijeenkomsten waarin studenten geneeskunde samen met medisch specialisten de werking van het menselijk lichaam uitleggen en wat er verkeerd gaat als iemand ziek wordt. Verschillende aspecten van ziekte zoals ontstaan, voorkomen, beloop en behandeling komen tijdens de cursus aan bod. Tijdens de bijeenkomsten staat steeds één onderwerp centraal.
In de gezondheidszorg ligt de nadruk steeds meer op het vermogen van mensen om een actieve rol op zich te nemen in de zorg voor hun eigen gezondheid. Daarvoor hebben ze gezondheidsvaardigheden nodig zoals weten waar ze de juiste medische informatie kunnen vinden, in gesprek gaan met zorgverleners, vragen stellen en keuzes maken. Tijdens de cursus komen deze gezondheidsvaardigheden en het bevorderen ervan ook aan bod.
Sinds het najaar van 2014 heeft het UMC Utrecht vijf reeksen van vijf bijeenkomsten georganiseerd. Van Amerongen: “Elke reeks hadden we rond de honderd deelnemers. De avond begint met een algemene lezing van een specialist en eindigt kleinschalig in werkgroepen van tien deelnemers. Ze worden begeleid door een geneeskundestudent. Deelnemers nemen hier heel enthousiast aan deel. Als we niet een paar keer op de deur kloppen om af te ronden, zouden de werkgroepen zo nog uren kunnen doorgaan.”
Door: Redactie Nationale Zorggids