In het water langs de Fuut in Kockengen zijn deze week drie dode eenden gevonden. Mogelijk gaat het om botulisme. Het waterschap heeft de eenden inmiddels opgehaald. En spoelt de watergangen sinds begin juli extra door. Ruim een maand geleden werd langs de Purperreiger, Scholekster en de Roerdomp in Kockengen Botulisme geconstateerd. Dat meldt de gemeente Stichtse Vecht.
Botulisme type C komt voor onder watervogels en vissen en is niet gevaarlijk voor de mens. Vrijwel alle vogels en vissen dragen de botulisme-bacterie bij zich, zonder er last van te hebben. De botulisme komt van nature ook voor in de grond en in de waterbodem. De bacterie die botulisme veroorzaakt gedijt goed in ondiep en zuurstofarm water dat langere tijd een temperatuur hoger dan 20 graden Celsius heeft. Bij temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (door bijvoorbeeld een dode vogel of broodresten), daalt het zuurstofgehalte in het water en maakt de bacterie gif aan. Zodra eenden, vissen of andere dieren dit gif binnen krijgen, worden ze ziek en gaan ze uiteindelijk dood.
Botulisme is een natuurlijk verschijnsel dat amper te voorkomen is. Dit neemt niet weg dat het waterschap en gemeente in een zo vroeg mogelijk stadium proberen om botulismeverschijnselen te signaleren en dode dieren zo snel mogelijk op te ruimen. Het waterschap spoelt sloten door.
Neem bij het aantreffen van dode vogels of dieren met verlammingsverschijnselen contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0346 of bel het waterschap: (030) 634 57 00. Vermijd water waarin dode dieren drijven. Raak dode dieren niet met blote handen aan. Voer daarnaast geen eenden in warme zomers. Botulisme treedt namelijk steevast op op plaatsen waar veel eenden bij elkaar zijn. En omdat voeren (meer) eenden aantrekt, is het beter dit niet te doen. Ga alleen zwemmen in de daartoe aangewezen officiële zwemlocaties. Die zijn te vinden op www.zwemwater.nl. Kijk ook voor meer informatie op de website van het waterschap.
Door: Redactie Nationale Zorggids