Roze lintje voor borstkankerzorg Diakonessenhuis

Borstkankervereniging Nederland (BVN) geeft het Diakonessenhuis het roze lintje voor het jaar 2017. Dit betekent dat het Diakonessenhuis voldoet aan de eisen die de patiëntenvereniging stelt aan patiëntgerichte borstkankerzorg. Dit meldt het Diakonessenhuis.

Voor het verkrijgen van het roze lintje is het onder andere belangrijk dat patiënten behandeld worden door een gespecialiseerd en ervaren team van zorgverleners, dat patiënten en hun naasten betrokken zijn bij besluitvorming en dat er aandacht is voor herstel tijdens en na de behandeling. Jaarlijks behandelt het team van het Diakonessenhuis rond de tweehonderdvijftig nieuwe patiënten met borstkanker. Er is intensief contact met de huisarts. Ook werkt het ziekenhuis samen met diverse specialistische zorgpartners zoals het UMC Utrecht en het Helen Dowling Instituut.

In het Diakonessenhuis beslissen de patiënten en hun familie actief mee in het behandelplan. De arts geeft advies, de patiënt en de familie beslissen mee. De verpleegkundig specialist is voor de patiënt in het hele traject het vaste aanspreekpunt.

Het Diakonessenhuis heeft veel aandacht voor het herstel tijdens en na kanker. Zo zijn er verschillende mogelijkheden van borstreconstructie door een plastisch chirurg en biedt het ziekenhuis in samenwerking met regionale expertisecentra Cabane, Helen Dowling Instituut en Oedeem- en Oncologie Fysiotherapie Utrecht een breed palet aan psychosociale zorg in de regio. Ook organiseert het Diakonessenhuis regelmatig speciale voorlichtings- en informatieavonden voor vrouwen met borstkanker.

Door: Redactie Nationale Zorggids