Diakonessenhuis erkend opleider endoscopieverpleegkundigen

Het Diakonessenhuis in Utrecht is als eerste ziekenhuis van Nederland erkent als praktijkopleiding voor endoscopieverpleegkundige. Dit betekent dat zij endoscopieverpleegkundigen kan opleidingen op het landelijke gewenste niveau. Dit meldt het AD.

Endoscopie is een methode waarmee de binnenkant van het menselijk lichaam onderzocht kan worden. Een arts kan door middel van endoscopie bijvoorbeeld stukjes weefsel afnemen voor onderzoek of zelfs een poliep of tumor verwijderen. Hier wordt een zogeheten endoscoop voor gebruikt. Een endoscopische behandeling brengt doorgaans minder schade toe aan het weefsel, en neemt minder risico’s met zich mee dan een reguliere operatie, waardoor het herstel van de patiënt minder lang in beslag neemt.

De opleiding endoscopie die het Diakonessenhuis aanbiedt, duurt anderhalf jaar en bestaat uit zowel theorie- als praktijkonderdelen. De patiënten van het ziekenhuis kunnen gezien de erkenning rekenen op begeleiding door de beste opgeleide endoscopieverpleegkundigen.

Door: Redactie Nationale Zorggids