Kindvriendelijke bestraling Prinses Máxima Centrum en UMCG

Zowel het Princes Máxima Centrum in Utrecht als het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaan dit jaar beginnen met de behandeling van kinderen met kanker met protonentherapie. Met deze kindvriendelijke behandeling wordt gezond weefsel gespaard. Dit meldt het AD.

De beide ziekenhuizen hebben een speciale samenwerkingsovereenkomst getekend, waarin een samenwerking gericht op de specifieke behandeling van kinderen met protonentherapie centraal staat. Deze behandelingen zullen in Groningen worden uitgevoerd.

Medisch directeur van het Prinses Máxima Centrum Rob Pieters: “Uiteraard hadden wij die protonentherapie graag zelf in ons nieuwe Prinses Máxima Centrum kunnen bieden, maar dat zou niet realistisch zijn. Dat is een grote investering die je niet op dertig plekken in Nederland gaat doen. Het is ook goed om die expertise centraal te houden. Protonen- en lever, daar is Groningen heel goed in.” Op dit moment gaan de meeste kinderen nog naar Duitsland voor protonentherapie, maar het UMCG heeft zeventig miljoen euro geïnvesteerd om deze therapie mogelijk te maken in hun eigen ziekenhuis.

Er zal per kind een individueel behandelplan worden opgesteld waarbij specialisten van meerdere disciplines bekijken of een protonentherapie meerwaarde biedt bij de behandeling. Als dit wordt besloten, dan worden zowel de protonentherapie als chemotherapie aangeboden in Groningen, om de belasting op het kind en zijn of haar gezin zo laag mogelijk te houden. Er wordt dan geprobeerd om het kind en de ouders zoveel mogelijk comfort te bieden, door ze te voorzien van een school en een prettig verblijf in Groningen.

Door: Redactie Nationale Zorggids