Nieuw samenwerkingsverband regeneratieve geneeskunde

Vandaag is in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) het startschot gegeven voor een nieuw samenwerkingsverband voor regeneratieve geneeskunde: RegMed XB. Het UMC Utrecht maakt onderdeel uit van dit samenwerkingsverband. Dit meldt het UMC Utrecht.  

Er zijn grote ambities, genezing in plaats van symptoombestrijding voor patiënten met chronische ziekten. Met een startbudget van 25 miljoen en het voornemen om dat in de komende tien jaar uit te breiden tot 250 miljoen werken universiteiten, gezondheidsfondsen, bedrijven en overheid nauw samen.

Vanuit het UMC Utrecht zijn prof. dr. Marianne Verhaar en dr. Jos Malda nauw betrokken bij het project. Marianne Verhaar is hoogleraar experimentele Nefrologie en sinds 2015 voorzitter van het speerpunt regeneratieve geneeskunde en stamcelonderzoek.

In Nederland lijden miljoenen mensen aan een chronische aandoening zoals artrose, nierziekten of diabetes. Vaak richt de behandeling zich op de bestrijding van de symptomen. De partners binnen RegMed XB werken aan de genezing van deze patiënten.
Regeneratieve geneeskunde is erop gericht om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die gebruik maken van het zelfherstellend vermogen van ons lichaam. Samenwerking tussen de verschillende partners binnen RegMedXB zal het onderzoek op het gebied van regeneratieve geneeskunde een enorme boost geven en nieuwe oplossingen voor patiënten met chronische ziekten dichterbij brengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids