UMC Utrecht start met videodokter

Het UMC Utrecht begint binnenkort met het gebruik van een nieuwe technologische ontwikkeling: de videodokter. Dit e-healthinstrument werkt via een app en moet zorg voor chronische patiënten op afstand mogelijk maken. Dit meldt RTV Utrecht.

Door middel van deze toepassing kunnen patiënten thuis hun bloeddruk en hartslag meten en deze automatisch laten doorsturen naar hun behandelaars. Vooral ouderen en chronisch zieken kunnen voordeel halen uit dit systeem, omdat zij doorgaans vaak contact moeten hebben met artsen. Deze frequente ziekenhuizenbezoeken kunnen een zware last zijn voor deze mensen.

Dankzij de videodokter kan bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige via een videoverbinding in contact komen met specialisten in het ziekenhuis. Ook kunnen patiënten op deze manier 24 uur per dag in de gaten gehouden worden. De toepassing is ontwikkeld door FocusCura, die het systeem gisteren heeft gepresenteerd bij het ICT-evenement Cisco Live. Ronald Scheffer van FocusCura: "We willen iedere zorgorganisatie in staat stellen de zorg van de wachtkamer naar de huiskamer te brengen". Naast het UMC zullen ook andere zorginstanties op korte termijn beginnen met de introductie van deze nieuwe technologie.

Door: Redactie Nationale Zorggids