Het zal nog maanden duren voordat het vruchtbaarheidslaboratorium van het UMC Utrecht weer op volle kracht draait. Om die reden lopen de wachtlijsten voor vruchtbaarheidsbehandelingen in het ziekenhuis en in omringende ziekenhuizen flink op. Dit meldt het AD.
De verwachte halvering van werkkracht zal vanaf 1 februari van start gaan. Dit betekent dat de wachttijd voor de honderdvijftig patiënten die al in behandeling zijn verder oploopt, en dat nieuwe stellen met een kinderwens langer moeten wachten voor een intakegesprek. De vertragingen gelden voor zowel ivf- als ICSI-trajecten en andere behandelingen zoals inseminaties met donorzaad.
Het ziekenhuis is afhankelijk van de uitkomsten van de kwaliteitscontroles die tot en met april plaats zullen vinden. Het ziekenhuis hoopt echter al voor die tijd de capaciteit te kunnen opschroeven. Eind december werd duidelijk dat een medewerker van het lab anderhalf jaar lang de verkeerde slangetjes gebruikte, waardoor de eicellen van ruim vijfentwintig vrouwen mogelijk bevrucht zijn met het zaad van een andere man.
Door de afgenomen capaciteit van het UMC-lab wordt ook de capaciteit van vier andere ziekenhuizen beïnvloed, welke allen afhankelijk zijn van het UMC. Om te voorkomen dat dergelijke incidenten de toekomstige capaciteit van de vier afhankelijke ziekenhuizen opnieuw in gevaar brengt, overweegt het St. Antonius in Nieuwegein om samen te gaan werken met enkele van de dertien ziekenhuizen met een ivg-lab in Nederland. “Nu kunnen onze patiënten alleen in Utrecht terecht, omdat je in principe maar met één lab zaken mag doen. Maar in de toekomst is het wellicht beter de risico's te spreiden”, aldus een woordvoerder.
Door: Redactie Nationale Zorggids