In het St. Antonius Hartcentrum is onlangs de eerste patiënt behandeld met een nieuwe techniek voor complexe hartritmestoornissen/boezemfibrilleren. Tijdens deze behandeling wordt met een speciale katheter van binnenuit een 3D-afbeelding van het hart gemaakt. Tegelijkertijd wordt de elektrische activiteit in het hart minutieus en in real time gevolgd. Dit biedt veel nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van patiënten. Dit meldt het St. Antonius Ziekenhuis.
Cardiologen Lucas Boersma en Maurits Wijffels hebben in het St. Antonius de eerste behandeling uitgevoerd en zijn erg enthousiast over deze nieuwe methode. De nieuwe techniek is nog in een ontwikkelfase en de behandelingen zijn momenteel nog gekoppeld aan een internationale studie waaraan ook het Maastricht UMC meedoet. Lucas Boersma: ''Meer dan 300.000 mensen in Nederland hebben last van boezemfibrilleren. Het is de meest voorkomende hartstoornis, waarbij elektrische stroompjes als een wervelwind door de boezem van het hart ronddwarrelen, en de normale rustige werking van het hart verstoren. Deze nieuwe behandeling kan een belangrijke stap vooruit betekenen en het biedt op maat gerichte behandeling van de ritmestoornis voor iedere individuele patiënt.
Bij hartritmestoornissen kan een cardioloog overtollige elektrische prikkels uitschakelen door een ablatie toe te passen. Met behulp van koude of hitte wordt een litteken aangebracht op de plek waar de 'verkeerde' prikkel ontstaat. Bij complexe ritmestoornissen is het soms erg lastig om de juiste plaats te lokaliseren en te bepalen of het aanbrengen van een litteken is gelukt. Met de inzet van de nieuwe techniek, de zogenoemde real time hoge resolutie mapping-kathether techniek, is de verwachting dat het aantal heringrepen aanzienlijk zal dalen.
Door: Redactie Nationale Zorggids