Mogelijk zaadcellen verwisseld in ivf-kliniek UMC Utrecht

In het UMC Utrecht zijn bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen mogelijk de zaadcellen van de man van een ander gebruikt. De kans bestaat daarom dat een vrouw zwanger is geworden door het zaad van de verkeerde man. Het ziekenhuis is momenteel bezig deze procedurefout te onderzoeken. Dit meldt het AD.

Het UMC laat weten dat de kans klein is dat een vrouw zwanger is van de verkeerde man, maar het kan niet worden uitgesloten. De helft van de vrouwen is inmiddels zwanger of reeds bevallen. Het ziekenhuis heeft het voorval gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en heeft de betrokken paren op de hoogte gesteld.

Er is de afgelopen anderhalf jaar afgeweken van de standaardprocedure, waardoor het mogelijk is dat de zaadcellen van de verkeerde man in de eicellen is terechtgekomen. Ook heeft het ivf-laboratorium embryo’s ingevroren, welke nu ook verkeerd bevrucht kunnen zijn. Het ziekenhuis heeft overlegd met de betrokken stellen wat er met deze embryo’s gedaan moet worden. Deze mogelijke problemen zijn het gevolg van een menselijke fout.

Freya, de belangenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, heeft geschokt gereageerd op het nieuws. “Een kinderwens is heel precair, zeker als die niet via de gewone weg in de slaapkamer te vervullen is. Dat vereist dat mensen 100 procent vertrouwen moeten kunnen hebben in het traject dat wordt doorlopen. “De woordvoerster benadrukt dat de protocollen in Nederland doorgaans heel nauwkeurig en betrouwbaar zijn, en dat het afwijken van de standaardprocedures aan de grondslag ligt van de fout. “Juist omdat die regels zo streng zijn, komt dit zo hard aan. We beschouwen het als een incident, maar het is vreselijk voor de paren die dit treft. Dit telefoontje wil je niet krijgen van het ziekenhuis.”

Door: Redactie Nationale Zorggids