Uitbraak van Norovirus in St. Antoniusziekenhuis

In het St. Antoniusziekenhuis en revalidatie-instelling Parkgraaf gaan momenteel gebukt onder een uitbraak van het norovirus, een virus verantwoordelijk voor buikgriep. Het ziekenhuis telde afgelopen week al tientallen patiënten, en Parkgraaf telt zo’n vijftien tot twintig geïnfecteerden. Zowel patiënten als medewerkers van de instellingen worden getroffen. Dit meldt het AD.

Woordvoerder Marie Jeanne Douven van het St. Antonius laat weten dat de epidemie over haar hoogtepunt lijkt heen te zijn. Het aantal afdelingen met speciale restricties om het virus tegen te gaan is reeds teruggebracht van vijf naar één. Wanneer er speciale restricties worden opgelegd, dan proberen medewerkers zo min mogelijk contact te hebben met andere, niet-besmette afdelingen, gelden er extra hygiënemaatregelen en worden kamers van patiënten die ontslagen zijn, uitgebreid gedesinfecteerd.

Woordvoerder Heleen Engbers van Parkgraaf vertelt dat het aannemelijk is dat de besmetting van Parkgraaf een verband heeft met de epidemie in het St. Antonius. “Er komen hier wekelijks zo'n vijftien tot twintig revalidanten binnen. Daarvan is het Antonius een grote leverancier.” De revalidatie-instelling houdt nieuwe, mogelijk besmette patiënten de eerste zestig uur apart. De reeds besmette patiënten worden bij elkaar op één afdeling gezet en krijgen verzorging en behandeling van personeel dat niet elders in de instelling komt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezond en Milieu (RIVM) laat weten dat de uitbraak gezien het jaargetijde niet verrassend is. Het virus is tevens zeer besmettelijk en het advies is om gezonde en besmette patiënten zoveel mogelijk uit elkaar te houden, en altijd de handen te wassen na een toiletbezoek en voor het eten.

Door: Redactie Nationale Zorggids