Logo_veilig_thuis

Deze week is het de Week Zonder Geweld. In Utrecht organiseren diverse organisaties daarom activiteiten rond de strijd tegen mishandeling en geweld in de thuissituatie. Een van die activiteiten is de openluchtexpositie ZIE op het Domplein. Alle activiteiten tijdens de week worden gesteund door de gemeente. Dat meldt de gemeente Utrecht. 

Geweld in huiselijke kring is een van de meest omvangrijke geweldsvormen in onze samenleving. Dagelijks komen 200.000 mensen in Nederland in aanraking met een vorm van mishandeling. Veilig Thuis Utrecht kreeg in heel 2015 ruim 8000 meldingen van huiselijk geweld. Geweld komt voor in alle lagen van de bevolking, bij alle leeftijden en culturen en bij zowel hetero- als homoseksuele relaties. Het gaat niet alleen om lichamelijk geweld en mishandeling. Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en stalking zijn ook vormen van huiselijk geweld. Vaak bestaan dit soort problemen al langer, waarbij de hulp van anderen vaak de enige oplossing is.

Over dit thema is afgelopen maandag de openluchtexpositie ZIE op het Domplein geopend door wethouder Kees Diepeveen. De expositie bestaat uit meer dan levensgrote foto’s die gemaakt zijn door fotograaf Judith Keessen. De afbeeldingen tonen mensen die in het verleden te maken hebben gehad met huiselijk geweld en kindermishandeling. ZIE is nog te bewonderen tot 4 december van dit jaar.

Bij huiselijk geweld moet iemand de eerste stap zetten. Veilig Thuis Utrecht roept mensen daarom op contact op te nemen voor advies en hulp, zowel voor iemand anders als voor jezelf. Ook wordt mensen geadviseerd over geweld te praten met een vertrouwenspersoon zoals een familielid, vriend of de huisarts. Veilig Thuis is 24 uur per dag gratis bereikbaar via telefoonnummer 0800 – 2000. Bij acuut gevaar voor jezelf of gezinsleden kan 112 worden gebeld.

Door: Redactie Nationale Zorggids