Felle kritiek op leiding van UMC Utrecht

De hiërarchische vorm van leidinggeven binnen het UMC Utrecht vorm mogelijk een gevaar voor de veiligheid van patiënten. Dit valt te lezen in een recent intern rapport dat het UMC heeft laten opstellen. Televisieprogramma Zembla wist de samenvatting van dit rapport in handen te krijgen. Dit meldt het AD.

Een onderzoeksbureau heeft gesproken met ruim tweehonderd werknemers. De hiërarchische manier van leidinggeven wordt met regelmaat ‘dominant’, ‘incident gedreven’ en ‘reactief’ genoemd. Binnen sommige afdelingen is de structuur zelfs ‘ronduit zorgelijk te noemen in haar potentiële consequenties voor patiëntveiligheid’. Belangrijker is nog wel dat in het rapport vermeld staat dat medewerkers angst hebben dat het rapporteren van veiligheidsproblemen negatieve consequenties voor hen kan hebben.

Eind vorig jaar kwam Zembla al met de onthulling dat er een angstcultuur heerste op de kno-afdeling, en dat er in ieder geval twee medische calamiteiten verzwegen werden. Vervolgens volgden er meer missers en informatie over de cultuur in het ziekenhuis. In reactie hierop stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een verscherpt toezicht in, welke vorige maand werd ingetrokken na ingestelde verbeteringen in het ziekenhuis. Het huidige rapport vermeld dat het bestuur weliswaar aan verbeteringen werkt, maar dat op de verschillende leidinggevende niveaus ‘niet alles competenties in huis zijn’. Een aanbeveling is dan ook om het topmanagement te versterken met goede bestuurders van buitenaf. Ook kan het raadzaam zijn om leidinggevenden die het nodig hebben, te coachen.

Het UMC laat weten dat een verandering in de manier van leidinggeven, de cultuur en de manier van samenwerken noodzakelijk is. De uitkomsten van het rapport zullen uitvoerig intern besproken worden en hier zullen hopelijk een belangrijke input vormen voor veranderingen binnen het ziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids