Normal_diabetes

Bij de Jumbo in Breukelen is de afgelopen maand 115,60 euro ingezameld voor onderzoek naar diabetes type 1. Via statiegeld spaarden klanten van de supermarkt het bedrag bijeen. Dat meldt Vechtstroom.

Het geld uit Breukelen is bestemd voor de Amerikaanse stichting Juvenile Diabetic Resource Foundation (JDRF). Sinds een aantal jaar is de stichting ook in Nederland gevestigd. JDRF doet baanbrekend onderzoek naar mensen met diabetes type 1.  Deze chronische vorm van diabetes wordt veroorzaakt door een fout in het afweersysteem, waardoor het lichaam de eigen cellen in de alvleesklier vernietigt. Het gevolg is dat er geen of niet genoeg insuline wordt aangemaakt om de bloedwaarden op peil te houden.

Mensen met diabetes type 1 voelen zich vaak moe, hebben veel dorst en moeten vaak naar de wc. Wazig zien en het verliezen van gewicht behoren ook tot de symptomen. Mensen bij wie de klachten niet op tijd worden gekoppeld aan diabetes 1, kunnen ernstige problemen krijgen. Met de ziekte is goed te leven als als patiënten genoeg insuline wordt toegediend. De JDRF staat niet stil op het gebied van onderzoek naar de suikerziekte en hoopt dat de ziekte ooit verholpen kan worden. De ruim 100 euro uit Breukelen zal dan ook zeer welkom zijn. Klanten van de supermarkt die de inzamelingsactie hebben gemist, kunnen alsnog een donatie doen op de site van de stichting: www.jdrf.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids