Normal_ziekenhuis

 In het Calamiteitenhospitaal in Utrecht vond afgelopen zaterdag een grote calamiteitenoefening plaats. 170 acteurs speelden de rol van slachtoffer en werden opgevangen in het ziekenhuis. Dat er zo veel ‘slachtoffers’ meededen aan de oefening had te maken met het 25-jarig jubileum van het Calamiteitenhospitaal. Dat meldt RTV Utrecht.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, het Ministerie van Defensie, de Veiligheidsregio Utrecht, het Rode Kruis en ambulancedienst RAVU werkten mee aan de groots opgezette oefening. Bij bijzondere gebeurtenissen en noodgevallen kunnen circa tweehonderd mensen worden opgevangen in het hospitaal. Om op zulke situaties voorbereid te zijn, wordt er regelmatig geoefend in het UMC Utrecht, waar het Calamiteitenhospitaal onderdeel van is.

Mocht er zich in de toekomst weer een echte calamiteit voordoen,  dan is het ziekenhuis binnen een half uur gereed om de slachtoffers de zorg te bieden die zij nodig hebben. Vorig jaar gebeurde dat bijvoorbeeld toen de kelder het VU Medisch Centrum onder water kwam te staan. Patiënten werden toen overgeplaatst naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht.

Door: Redactie Nationale Zorggids