Utrechtse ziekenhuizen stabiel in de AD Ziekenhuis Top 100

Uit de AD Ziekenhuis Top 100 blijkt dat de Utrechtse ziekenhuizen redelijk stabiel gebleven zijn in de rankschikking ten opzichte van vorig jaar. Zo daalde het Diakonessenhuis van plek 32 naar 33 en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein van 24 naar 32. Dit meldt het AD.

Het AD heeft dit jaar voor het eerst de controle van het medicijngebruik van patiënten toegevoegd aan de lijst met onderwerpen die zij beoordelen. Het gebruik van verschillende medicijnen tegelijk kan immers tot allerlei bijwerkingen leiden. Beide ziekenhuis laten op dit gebied steken vallen. Het Diakonessenhuis controleert maar bij een kwart van de oudere patiënten het medicijngebruik en bij de opname van kinderen zelfs helemaal niet. Het ziekenhuis laat weten deze controles wel uit te voeren, maar niet te registeren.

Het St. Antonius heeft helemaal geen gegevens over de medicijncontrole bij kinderen. Het ziekenhuis laat weten dat kinderen vaak weinig of geen medicijnen gebruiken en een controle alleen plaatsvindt in opdracht van de arts. Het is echter belangrijk om deze controle altijd plaats te laten vinden, in de eerste plaats vooral om erachter te komen of een kind medicijnen gebruikt. Daarnaast scoort het ziekenhuis onder gemiddeld op de pijnbestrijding en bij de controle van oudere patiënten op ondervoeding en het risico op een delirium. 

Door: Redactie Nationale Zorggids