UMC Utrecht en Vilans stemmen zorgprotocollen op elkaar af

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) en Vilans stemmen de verpleegkundige zorgprotocollen van het ziekenhuis en de thuiszorg op elkaar af. Met dit project wordt een brug geslagen tussen de zorg in het academische ziekenhuis en de wijkverpleegkundige thuiszorg en verpleeghuiszorg. Zo wordt de kwaliteit, de veiligheid en de continuïteit van de zorg gewaarborgd voor patiënten wanneer de medische behandeling buiten het ziekenhuis wordt voortgezet. Dit meldt het UMC Utrecht. 

Het is een uniek project waarbij de ziekenhuisprotocollen van het UMC Utrecht naast de verpleegkundige thuiszorgprotocollen van Vilans worden gelegd. Als er verschillen bestaan, wordt een zogenaamd ‘brugprotocol’ gemaakt waarin specifieke aanvullingen beschreven worden. De verschillen zijn meestal klein en kunnen bijvoorbeeld gaan over de snelheid waarmee een infuus doorloopt of hoe een katheter verzorgd wordt. Eerst wordt echter gekeken of de gevonden verschillen opgeheven kunnen worden door een aanpassing in het ziekenhuisprotocol of thuiszorgprotocol.

De medisch specialist is verantwoordelijk voor de medisch specialistische behandeling thuis. Voor patiënten is het van belang dat de medische behandeling die thuis wordt voortgezet op een vertrouwde manier wordt uitgevoerd. Wijkverpleegkundigen moeten kunnen werken volgens de juiste richtlijnen en procedures en hiervoor de juiste kennis en vaardigheden bezitten. Wilma Bijsterbosch, programmamanager bij het UMC Utrecht, laat weten: “De eerste ervaringen zijn heel positief. Alle protocollen worden beter door de uitwisseling van de onderlinge expertise. Er ontstaat inzicht in en waardering voor elkaars werk.”

Vilans is een kennisinstituut voor langdurige zorg. Bijna alle thuiszorgteams in het land werken met de protocollen van Vilans, waardoor het UMC Utrecht een enorme kwaliteitsslag maakt voor haar patiënten. Op donderdag 20 oktober is de samenwerkingsovereenkomst getekend door Astraia Rühl, directeur kennisnetwerken Vilans en Robert van Barneveld, manager zorg UMC Utrecht.

Door: Redactie Nationale Zorggids