Inspectie heft verscherpt toezicht UMC Utrecht op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verscherpt toezicht op het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) per 6 oktober opgeheven. De inspectie stelde het UMC Utrecht een half jaar geleden onder verscherpt toezicht. Zij heeft gisteren bekend gemaakt dat het verscherpt toezicht door de genomen maatregelen van het UMC Utrecht niet langer noodzakelijk is. Dit meldt het UMC Utrecht.

Het UMC Utrecht blijft het ingezette veranderproces voortzetten en houdt de inspectie nauwkeurig op de hoogte van de stand van zaken. Het inspectieonderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg op de afdelingen KNO en HHCO en zo nodig breder binnen het UMC Utrecht is nog niet afgerond. Het UMC Utrecht heeft het afgelopen jaar het ingezette veranderproces versneld uitgevoerd in de vorm van een herstelplan. De inspectie heeft geconstateerd dat de raad van bestuur goed informeert over aangelegenheden die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg en dat UMC Utrecht concrete vooruitgang boekt in de aangekondigde verbeteringen.

Deze verbeteringen bestonden onder andere uit de procedure van het melden van calamiteiten, de opvolging van de daaruit voortvloeiende aanbevelingen en de ondersteuning van patiënten en betrokken medewerkers na een calamiteit.

Voorzitter van raad van bestuur van het UMC Margriet Schneider: “Het afgelopen half jaar is ons een spiegel voorgehouden. Zorg is pas goed als het door onze patiënten en hun naasten als goed wordt ervaren, en daar hadden wij werk te doen. Ik spreek mijn waardering en respect uit voor al die medewerkers die in elk detail laten zien wat goede zorg voor de patiënt moet zijn.”

Door: Redactie Nationale Zorggids