Normal_dokter_4

Voorgeschreven medicijnen die niet meteen bij de huisartsenpost af te halen zijn, maar in een ziekenhuis verderop. Dat wordt door veel inwoners van de provincie Utrecht als nadelig gezien, blijkt uit een enquête. De meeste huisartsenposten in de provincie hebben geen apotheek die ’s nachts geopend is. Dat meldt RTV Utrecht. 

De enquête die bedoeld was om de tevredenheid over huisartsenposten te meten werd opgesteld door RTV Utrecht in samenwerking met de NOS. Daaruit blijkt het ontbreken van een nachtapotheek het grootste gemis. Volgens Primair Huisartsenposten kan het niet uit om apotheken gedurende de nacht open te houden in de provincie. Dat heeft als gevolg dat patiënten uit Leidsche Rijn naar het Diakonessenhuis moeten voor hun medicijnen. Veel mensen blijken echter niet op de hoogte te zijn van de medicijntaxi. Met deze gratis service worden medicijnen binnen een uur thuisbezorgd.

De enquête laat verder zien dat slechts 66 procent van de Utrechters jaarlijks een huisartsenpost bezoekt. Dat aantal is landelijk gezien het twee na laagste; alleen in Drenthe en Friesland gaan nog minder mensen naar een huisartsenpost. Dat Utrecht laag scoort, heeft volgens Primair te maken met het grote aantal studenten in de stad dat niet of nauwelijks gebruikmaakt van een huisartsenpost.

Als derde punt uit het vraagonderzoek blijkt dat twee derde van de Utrechters overwegend positief is over de klantvriendelijkheid. Dat werd beoordeeld aan de hand van de toon van de telefonisten die patiënten met hun klachten te woord staan. Bijna drie kwart zegt daarnaast tevreden te zijn over hoe goed de huisarts naar de patiënt luistert. Dezelfde cijfers komen tot slot naar voren wat betreft de tevredenheid over wachttijden.

Door: Redactie Nationale Zorggids