Normal_narcose

Anesthesiologen kunnen voortaan beter zien wanneer de bloeddruk van een kind onder narcose laag is vergeleken met die van eerder geopereerde kinderen. Dit kan dankzij zogenoemde referentiecurves die zijn ontwikkeld door onderzoekers van het UMC en TNO. Dat meldt UMC Utrecht.

Onder narcose daalt de bloeddruk omdat zelfregulerende functies in het lichaam zijn uitgeschakeld. Een te lage bloeddruk kan echter schadelijk zijn voor de hersenen of andere organen. Met de referentiecurves is het mogelijk om de bloeddruk van kinderen tijdens de narcose beter te controleren. Het risico op hersen- of orgaanletsel is dankzij deze nieuwe ontwikkeling een stuk kleiner geworden.

Op basis van analyses van meer dan 100.000 anesthesieverslagen zijn curves opgesteld. Die zijn gerelateerd aan het gewicht, de lengte, leeftijd en het geslacht van kinderen. Een van de anesthesiologen die het onderzoek heeft ontwikkeld is Jurgen de Graaff. Volgens hem zijn de uitkomsten van zeer grote waarde voor vervolgonderzoek.  Het kunnen controleren van de bloeddrukwaardes bij narcose is baanbrekend te noemen. Tot nu toe was daar namelijk niet veel over bekend. Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Anesthesiology.

Door: Redactie Nationale Zorggids