Normal_botulisme

In de watergangen rond de Rivierenlaan en de Molenvlietbrink in Woerden is botulisme aangetroffen. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst. Dat meldt de gemeente Woerden.

Het gaat om de waterpartij parallel aan de Molenvlietbaan tussen de Rivierenlaan en 'De Ortho' bij de Molenvlietbrink. De locatie met botulisme is op een kaart met blauwe pijlen aangegeven.

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die voornamelijk in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels en vissen. De bacterie die botulisme veroorzaakt, gedijt goed in ondiep en zuurstofarm water dat langere tijd een temperatuur hoger dan 20 graden Celsius heeft. Bij het zoeken naar eten kunnen dieren gif van de bacterie binnenkrijgen, verlamd raken en doodgaan. Bij aanraking met dieren kunnen ook mensen besmet raken met de bacterie.

Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zorgt er momenteel voor dat de watergangen extra worden doorgespoeld, zodat de voor botulisme verantwoordelijke bacterie zich niet kan ophopen. Aangeraden wordt om water waarin dode dieren drijven te vermijden. Dode dieren mogen niet met blote handen worden aangeraakt. Een klein wondje kan namelijk al leiden tot ernstige besmetting.

Het waterschap en de gemeente roepen op om een melding te maken bij het aantreffen van dode dieren in een van de watergangen rond de Rivierenlaan en de Molenvlietbrink.

Door: Redactie Nationale Zorggids