Unieke hartklepoperatie uitgevoerd in St. Antonius Ziekenhuis

Onlangs hebben cardiologen van het St. Antonius Ziekenhuis twee unieke hartklepoperaties uitgevoerd. De twee patiënten waren de eerste twee in de Benelux die een dergelijke ingreep ondergingen en momenteel gaat het goed met hen. Dit meldt het St. Antoniusziekenhuis.

De ingrepen waren bedoeld om lekkende ‘tricuspidalis’-hartkleppen te herstellen. Deze hartklep bevindt zich tussen de rechterboezem en de rechterhartkamer. Tijdens de operatie blijft het hart van de patiënten gewoon doorkloppen. Wereldwijd is deze operatie pas twaalf keer uitgevoerd, en hij is pas sinds kort technisch gezien mogelijk. De twee patiënten van het St. Antonius waren twee vrouwen van middelbare leeftijd die op terminaal hartlijden afstevenden, maar door de operatie nu een betere kwaliteit van leven krijgen.

Volgens cardioloog dr. Jan van der Heyden kunnen ze door middel van een nieuwe tricinch-implantaatsysteem de lekkage in het hart opheffen. Patiënten die in aanmerking komen voor deze behandeling zijn mensen die al vrijwel niets meer kunnen. Ze hebben vaak grote moeite met ademhalen en kunnen zich niet meer goed bewegen. Van alle hartpatiënten kan z’n vijftien procent baat hebben bij deze operatie. De behandeling bevindt zich nog in de onderzoeksfase, maar zou eindelijk oplossing kunnen brengen voor de behandeling van deze lekkende hartklep bij hoog risicopatiënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids