Normal_ziekenhuisbed_chirurgie_operatiekamer_patient

Het UMC Utrecht heeft vorige week een gastenverblijf in het Cancer Cetrum geopend. Dit verblijf is bedoeld voor familieleden, vrienden en andere mantelzorgers van kankerpatiënten. Ook virtueel kan het ziekenhuis nu worden bezocht. De afstand tot de patiënten wordt op beide manieren letterlijk en figuurlijk verkleind. Dat meldt UMC Utrecht.

Naasten van patiënten die ver van het ziekenhuis af wonen, hoeven vanaf nu niet steeds meer op- en neer te reizen. In de acht nieuwe tweepersoonskamers van het UMC kunnen zij overnachten, eten en ontspannen. Naast een eigen kamer is er een gemeenschappelijke ruimte waar samen met andere gasten gekookt of gepraat kan worden. Op de afdeling lopen bovendien vrijwilligers rond om de naasten te steunen of om samen te praten.

Zowel patiënten als familieleden hadden al langer de wens voor een gastenverblijf in het ziekenhuis. Het idee is vorige week werkelijkheid geworden. Volgens prof. dr. Elsken van der Wall, voorzitter van het UMC Utrecht Cancer Center en initiatiefnemer van het gastenverblijf, is het vooral voor patiënten geruststellend dat familieleden of vrienden nu dichtbij zijn. 

Wanneer naasten van kankerpatiënten niet in de gelegenheid zijn om naar het UMC te komen, is er nog een nieuwe mogelijkheid om toch een bezoek te brengen aan het Cancer Centrum: virtueel welteverstaan. Met de zogeheten Videobutler kan digitaal contact worden opgenomen met de patiënt. Met dit gratis virtuele bezoek kunnen mensen in lastige situaties elkaar toch nog even spreken, waar ze zich ook bevinden. Het Cancer Centrum van het UMC laat dankzij deze twee vernieuwingen zien dat het contact tussen naasten en patiënten van onschatbare waarde is.

Door: Redactie Nationale Zorggids