Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind

In de regio Utrecht hebben de meeste aanbieders van geestelijke gezondheidszorg voor jeugd te maken met te lange wachttijden. Maar liefst 84 procent van de jeugd-ggzinstellingen zeggen in een inventarisatie van onderzoekersbureau MediQuest te lange wachttijd te hebben. In sommige gevallen moeten de kinderen tot 18 jaar tot wel veertig weken wachten op hun intakegesprek. Dit meldt Skipr.

In de landelijke treeknorm is afgesproken dat de wachttijd voor een intakegesprek niet langer mag duren dan vier weken. De jeugd-ggz in Utrecht zit daar ver boven. Van de vrijgevestigde aanbieders in de regio zit 45 procent boven deze treeknorm. Wel blijkt uit de inventarisatie dat sommige aanbieders al binnen anderhalve week tijd hebben voor een intakegesprek. Hiermee wordt duidelijk dat het voor zorgvragers de moeite waard kan zijn om bij meerdere zorgaanbieders navraag te doen. Als te lang wordt gewacht met het intakegesprek, kunnen de problemen van de cliënten steeds groter worden, wat het zorgtraject intensiveert en ook hogere zorgkosten met zich meebrengt.

Ongeveer vijftig procent van de aanbieders van jeugd-ggz in Utrecht heeft geen wachttijden openbaar gemaakt. Zij dit dat wel deden, laten een heel wisselend beeld zien. Zo in de tijd tussen het intakegesprek en de start van de behandeling gemiddeld lager dan wat in de treeknorm is afgesproken. Bij slechts 2 procent van de ggz-instellingen duurt dit langer dan de voorgeschreven periode, bij de vrijgevestigde aanbieders ligt dat op 14,3 procent.

Door: Redactie Nationale Zorggids