Normal_tutor

Utrecht zet een plus op de opvanglocatie aan de Einsteindreef en investeert in zowel asielzoekers als buurtbewoners. In dit unieke concept kunnen asielzoekers vanaf hun eerste dag in Utrecht activiteiten doen die zinvol zijn voor hun toekomst, zoals taallessen Nederlands en Engels, trainingen ondernemerschap en hulp bij het zoeken naar stage, opleiding of dagbesteding. Deze activiteiten zijn ook toegankelijk voor wijkbewoners in Overvecht. Verder biedt de Einsteindreef woonruimte voor 20 tot 30 woningzoekende jongeren uit de wijk.

Wethouder Kees Diepeveen: “We willen zinvolle activiteiten bieden, zodat asielzoekers werken aan hun toekomst, ongeacht of die hier ligt of in het land van herkomst. Ook buurtbewoners kunnen meedoen en krijgen zo nieuwe kansen om te werken aan hun toekomst.”
 
Utrecht stad van eerste opvang
Het college wil dat mensen die in Utrecht opgevangen worden, in de stad kunnen blijven juist om deze extra inzet op integratie nog beter z’n werk te laten doen. Met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is afgesproken dat asielzoekers waar mogelijk, na hun verblijf in de noodopvang kunnen doorstromen naar een opvanglocatie in Utrecht en uiteindelijk, na het verkrijgen van een verblijfsvergunning, mogelijk naar woonruimte in de stad. Kees Diepeveen: “Vaak wisselen van opvanglocatie is niet gewenst voor mensen die hun land zijn ontvlucht en van alles hebben meegemaakt. En voor kinderen is het fijn als zij zo min mogelijk wisselen van school.” Meer dan veertig personen die eerder in de noodopvang op de Amerikalaan zaten, waaronder veel gezinnen, keren terug naar Utrecht. 
De verwachting is dat de opvanglocatie aan de Einsteindreef deze zomer opent.
 
Kansen bieden
De gemeente Utrecht heeft deze aanpak in korte tijd weten op te zetten met SOCIUS, de Social Impact Factory, de Universiteit Utrecht, de Volksuniversiteit, Vluchtelingenwerk en het COA. Jongerenhuisvesting SOCIUS werft voor de 20 tot 30 beschikbare wooneenheden actieve jongeren, die een bijdrage willen leveren aan buurtactiviteiten en een plezierige woonomgeving met en voor asielzoekers. Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (UU) ontwikkelt een cursus Ondernemerschap voor asielzoekers en jongeren uit Overvecht. De Volksuniversiteit Utrecht biedt een cursus zakelijk Engels. De Social Impact Factory koppelt Utrechtse ondernemers en cursisten Ondernemerschap aan elkaar, bijvoorbeeld door coaching en meeloopstages. Vluchtelingenwerk is actief betrokken en brengt in beeld wat de beroeps- en onderwijsachtergrond is en coördineert vrijwillige activiteiten. Eerdere partners, zoals Welkom in Utrecht, zetten ook weer volop in op vrijwilligersactiviteiten in zowel de noodopvang Einsteindreef als het AZC aan de Haydnlaan en Ravellaan.
 
Deze noodopvang, met een mix van voorzieningen voor zowel asielzoekers als wijkbewoners, is uniek in NL. Het is de ambitie van het college dat dit model als voorbeeld kan dienen voor de rest van Nederland en Europa. Oxford University laat hiernaar onderzoek doen.